Warsztaty kulinarne w Ad Gustum

burgery2022 115W poniedziałek 20 czerwca 2022 r. klasa IV b wraz z p. Kornelem Żurkiewiczem oraz p. Rafałem Żołnowskim odwiedziła wyjątkowe miejsce w Bąkowie koło Kluczborka. Tym miejscem jest akademia kulinarna Ad Gustum, stworzona przez ludzi, których połączyła pasja do gotowania i chęć dzielenia się wiedzą kulinarną.

Naszą przygodę z gotowaniem rozpoczęliśmy, myjąc ręce oraz ubierając fartuszki i czepki kucharskie. Gdy już byliśmy gotowi, przystąpiliśmy do pracy. Naszym celem było przyrządzenie burgera amerykańskiego. Na początku trzeba było pokroić warzywa, tj. cebulę, czosnek, pomidory, ogórki kiszone oraz postrzępić sałatę. Następnie przeszliśmy do wykonania zaczynu na ciasto, z którego miały powstać bułeczki. Przyszedł czas na mięso. Doprawienie, nadanie kształtu kotletom specjalną pieczęcią oraz smażenie było dla nas świetną zabawą. Gdy dokończyliśmy ciasto uformowaliśmy bułki, które posmarowane jajkiem i posypane czarnuszką trafiły do piekarnika. Przy okazji przekonaliśmy się jak bardzo przydaje się matematyka w kuchni. Oczywiście w burgerze nie może zabraknąć sosu, więc go przygotowaliśmy. Jajka, olej, ocet jabłkowy i przyprawy zmiksowaliśmy, aby otrzymać majonez. Potem dodaliśmy czosnku i jogurtu i powstał sos czosnkowy. Na koniec każdy z nas złożył swojego burgera. Przyszła chwila, na którą wszyscy czekali – degustacja! To nie był jednak jeszcze koniec kulinarnych atrakcji. Na deser zaserwowane zostały lody truskawkowe mrożone ciekłym azotem. Mogliśmy również spróbować mrożonej w ciekłym azocie świeżej mięty. To był świetny sposób na schłodzenie się, gdyż za oknem doskwierał upał powyżej 30 stopni Celsjusza. Na zakończenie otrzymaliśmy certyfikaty ukończenia warsztatów oraz zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia. Taką ilość kalorii trzeba było spalić, więc przenieśliśmy się na plac zabaw, gdzie aktywnie spędziliśmy ostatnie chwile w Bąkowie.

Do szkoły wróciliśmy zmęczeni, ale najedzeni i bogatsi w nowe doświadczenia.

Podoba Ci się? Udostępnij!!!
 Warsztaty kulinarne w Ad Gustum

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.